Odlingsfeber

Januari och odlingsfebern slår till på allvar. Nu är det inte längre kul att fixa fina jularrangemang ute, butikerna börjar locka med tulpaner och vårblommor och ute har det fram till nu varit plusgrader. Hela kroppen är full av rastlös energi och längtar vår. Går ut i trädgården med tanken att kunna greja och fixa lite, men marken är stenfrusen, det är kallt och blir fortfarande mörkt väldigt fort. Så trots att ljuset de klara dagarna luras och säger att det är vår och himlen ser ut som en vårhimmel är det bara att besviket gå in igen och acceptera faktum. Det går inte att gräva, trädgården är i vila och vintern har knappt börjat.

Jag har klippt in vinrankan och björnbären, plockat upp nedblåsta pinnar efter stormen och börjat klippa ner perennerna. Så lite finns det att göra där ute, men det räcker liksom inte riktigt. Odlingslängtan far runt som feber i kroppen, det är som ett driv som inte riktigt går att lägga band på, någonting som behöver få ta plats och komma till uttryck.

Lösningen blir att odla och så det som går inomhus. De allra enklaste sakerna att odla är skott av olika slag, som solrosskott och ärtskott, och att sätta vitlöksklyftor i en kruka och skörda den gröna blasten (vill du läsa mer om att odla skott och vitlök inne finns det ett tidigare inlägg om det).

I år har jag också investerat i en groddlåda i terrakotta i tre våningar. Den tar liten plats, funkar superbra och jag äter färska groddar varje dag. Det är väldigt gott, och det sägs att det är nyttigt också. Har du som jag minnen av ganska trista alfa alfa groddar i mängd så glöm det. Just nu groddar jag broccoli, raps och rädisgroddar. Alla med mild men samtidigt intensiv smak. Rapsgroddarna är de som smakar minst, så när det är dags att köpa nya frön kommer jag i stället prova fänkål och purjolök. Enkelt att hålla på med, gott att äta och tillfredsställande att skörda grönt direkt från köksbänken. Räcker det för att stilla odlingsfebern? Nej inte på långa vägar.

Så då blev det ytterligare en investering, i inomhusbelysning den här gången. Köpte mig en slags odlingsstation med vattenbehållare, bevattningsmatta, odlingslådor och belysning, allt i ett. Nu experimenterar jag vilt för att utforska vad som funkar och inte. Har sått basilika, sallad, rädisor, mizunakål och pak choi. Allt har kommit upp, så lite skörd kommer det bli. Frågan är hur mycket plantorna kommer växa till sig, och hur mycket de kommer smaka. Jag har också sått chili och till helgen är det dags för purjolök. Härligt att så och se det växa, och för stunden stillar sig odlingsfebern.

Ganska snart börjar ändå den där rastlösheten fara runt i kroppen och vad jag än gör hjälper det inte riktigt. Jag vill ut i trädgården, gräva i varm, fuktig jord, känna dofter, sköta om och skapa nytt. Leka med färger och former. Längtar. Snart, snart är vi där. Under tiden frossar jag i tulpaner. Och beställer fler fröer. Och dahliaknölar i mängd. Och drömmer och planerar.

Känner du också odlingsfebern? Vad gör du för att stilla den?

 

 

 

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

2 Replies on “Odlingsfeber

    1. Hej Carola! De har jag köpt på sproutly.se där jag också köper mina groddfrön. Om de inte har dem längre så är märket cult design, googla så hittar du kanske dem någon annanstans./Annika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: