Julrosor

Jag tycker väldigt mycket om julrosor och har samlat på mig ett helt gäng i trädgården. Samlandet är dock helt ostrukturerat och styrs av häftiga habegär när jag ser någon som jag tycker är fin och inte redan har. Eller glömt bort att jag har. Eller som jag tänker skulle vara en fin kombination till någon annan växt i trädgården. Dessvärre tycker jag att nästan alla är fina, så ibland kommer jag hem med flera stycken utan att ha en aning om var jag ska plantera dem. På något sätt verkar det ändå som att det alltid finns plats för en julros, för det brukar lösa sig.

Mina favoriter är de som kallas för ”prästkrage”, de är vanligen enkla och har en liten krage i mitten, ofta i avvikande färg som på bilderna ovan. Det förekommer även dubbla med prästkrage, och det är ju just variationen som gör att det alltid finns någon ny att falla för. Julrosorna finns dessutom i många olika färger, och i mängder av kombinationer, allt från enkla till jättefyllda, med eller utan krage, prickar, en liten kant eller ränder, ton i ton eller i kontrastfärg. Allra svagast är jag för de riktigt mörka sorterna. Det är något alldeles speciellt när det skira vårljuset lyser upp de mörka julrosorna sådär lite från sidan.

Även de vita är vackra såklart, och hos mig är alltid rosa blommor välkomna. Som sagt, det är få av julrosorna som jag inte gillar.

Julrosorna frösår sig gärna och kan då komma fram i nya varianter, på samma sätt som aklejorna gör. Så städa inte för noga under dina julrosplantor för där finns ofta en hel liten barnkammare med småplantor. Köp däremot inte frön av julrosor för att så, de är oftast för gamla och kommer inte att gro eftersom fröna måste sås väldigt färska.

Allra bäst tycker jag julrosorna gör sig i en lundliknande plantering, under träd och buskar, tillsammans med andra vårlökar. De är lätta att kombinera med andra växter, och de verkar inte vara allt för kinkiga med växtplats när de väl etablerat sig. De gillar inte att stå i konstant väta, då ruttnar de, och står de allt för torrt under längre tid kan de torka bort, speciellt innan de etablerat sig.

Det finns en föreställning om att julrosor måste växa i skugga, men det stämmer inte alls. Några av mina finaste, mest långlivade plantor står i gassande söderläge, dock bredvid t ex en pion som växer upp när julrosen blommat klart och ger lite skydd från den värsta solen. Här tror jag det handlar om att det oftast blir väldigt torrt i soliga lägen, så kvalitén på jorden blir avgörande. En torr, sandig jord funkar nog inte så bra, men har man fuktig lera som jag har så går det alldeles utmärkt.

Julrosorna behåller sina blad hela vintern, vilket i sig är ett vackert inslag. Men ofta ser bladen ganska tråkiga ut fram på vårkanten, speciellt om de blivit svampangripna, vilket är ganska vanligt. Jag klipper alltid bort alla blad som inte ser fräscha ut. På så sätt syns blomningen extra bra, och plantan skjuter fort nya, friska blad. Kom ihåg att inte lägga bladen i komposten om du misstänker att de är svampangripna, så slipper du riskera att sprida smittan ytterligare.

Många av julrosorna har även vackra färger på bladen. Detta gäller framför allt de sorter som blommar med mörka blommor. I vårsolen kan det bli en väldigt fin upplevelse när blommorna och bladen samspelar ton i ton, och med lite planering sätter du vårlökar bredvid som fångar upp bladfärgerna. En av mina favoritkombinationer är mörkt vinröda våririsar bredvid de mörklila julrosorna. Dock varierar blomningstiden för julrosorna en del år från år, så det är inte säkert att den combo som var ursnygg ett år kommer igen nästa år.

      

Klockjulrosen ser lite annorlunda ut mot de vanliga julrosorna, både i blomman och i bladverket som är lite mer spetsigt och spretigt. Den har också lite sämre härdighet, men frösår sig gärna och dyker upp lite var stans i trädgården. Plantorna är lätta att flytta dit man vill ha dem, och de växer till sig och börjar blomma fort.

Julrosorna är också vackra att ta in och sätta i vas, men de kan vara lite knepiga att få att hålla någon längre stund. Allra bäst gör de sig som på bilden nedan, flytande i en skål med vatten så att man verkligen ser blommorna ordentligt.

Hoppas du nu fått lite inspiration till att plantera fler julrosor trots ett alldeles för långt blogginlägg, och att du hittat någon ny favorit bland alla bilderna. Tyvärr är inte utbudet av julrosor jättestort i trädgårdsbutikerna, så vill du ha lite mer variation är det beställningar via nätet som gäller.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

1 Reply on “Julrosor

  1. Hur många olika har du!? 😅🌸 SÅ fina!! Ja, blir absolut inspirerad. Men. Blir framförallt ännu mer övertygad om att jag är en dålig julros-mamma eftersom mina har så svårt att överleva och bli fina jämfört med dina helt fantastiska plantor. Självklart ska du ha massor i din ljuvliga trädgård, wow så du lyckas! 👌🏻🙌🏻

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: