Novemberträdgården

Aldrig tidigare har jag haft pelargonerna ute till slutet av november, även om jag brukar dra på att ta in dem så länge det bara går. När de stått ute hela sommaren brukar de tåla de första frostnätterna utan problem, speciellt om de står lite skyddat. Nu har de till sist fått komma in i värmen, en del i fönstren inomhus, och några i garaget tillsammans med allt annat som ska övervintras där.

November är verkligen tiden för att definitivt plocka undan sommarsäsongen. Allt som inte är frostsäkert måste flyttas in, växter ska in på vinterförvaring eller stoppas om på skyddade platser, de sista lökarna ska ner i jorden och alla krukplanteringar åker på komposten. Nu är tid att plantera och dekorera med det som tål frost och snö. Allt blir en förberedelse för vintern som är på väg.

Som en föraning om vintern var en morgon alla rosknoppar plötsligt täckta med snökristaller, och hela trädgården vitpudrad. Vackert på sitt sätt, men jag är glad att det smält bort igen. Bilderna visar samma rosknopp två dagar i rad.

Aldrig heller har jag haft tulpaner i vas i november, men en fin vän kom med en ljuvlig tulpanbukett, vilken genialisk idé med tulpaner såhär års. Som en vitamininjektion med de härliga färgerna.

Det sitter fortfarande blad på flera buskar och på rosorna, och ibland lyser de upp när solen träffar dem. Några rosor blommar fortfarande, men denna fullmånenatt med rejäla minusgrader fick dem nog att ge upp. Det finns också gott om vackra fröställningar, bär och nypon som pryder trädgården. Jag väntar alltid med att klippa ner och städa till vårkanten just för att ha något kvar i trädgården att njuta av. Dessutom är det många fröställningar och bär som fåglarna tycker om att äta på.

 

Många cyklamenknölar har jag grävt ner, glömt bort och aldrig sett igen. Så plötsligt får jag se något bland löven, krafsar undan lite och hittar plötsligt en liten, ljuvlig cyklamenblomma. Tar bort lite mer löv, och hittar flera blommor. Lyckan är total!

När allt annat i trädgården är överblommat exploderar grenastern i ett fyrverkeri av pyttesmå, blekrosa blommor som vajar på skira grenar i vinden. Supertålig sitt utseende till trots, har du inte en i din trädgård så köp en till våren och plantera någonstans där du passerar ofta såhär års.

Nu är det mest ljung som gäller i mina krukor. Har också haft några krukor med cyklamen, men tror inte de hämtar sig efter denna kalla natt. Några julrosor har jag också, får se om de klarat sig bättre.

William har tillbringat större delen av helgen nerbäddad i soffan bland filtar och kuddar.

Det blev en sista lökbeställning på rea, och då åkte det med massa fröer inför nästa år. Grönsaksfröer att vinterså, nya sorter som ska provas och sommarblommor som tydligen kommer gå i en blekgul skala nästa år. Så det kan bli! Känns hoppfullt med fröer och kan verkligen inte låta bli, även om jag har massor mer än jag behöver. Men vem kan motstå en sockerärt i två nyanser av grönt med puderrosa stänk på? Inte jag i alla fall. God skulle den vara också. Tänk den tillsammans med den mörklila sockerärten, det kommer bli ren poesi i min köksträdgård nästa år.

Avslutar med de sista rosorna som fick komma in från trädgården och njutas i vas.

 

 

Published by latorpsannika

Hobbyfotograferande trädgårdsnörd med rosfeber. Trädgård i Latorp med ca 200 rosor där jag tillbringar större delen av min lediga tid tillsammans med min man Pontus och cairnterriern William. I min trädgård går passion före perfektion, jag vill ha mycket av allt.

Lämna ett svar